"Hotel łączy w sobie elegancję i prestiż."

Nowoczesne i komfortowe pokoje hotelu zapewniają Państwu wspaniały wypoczynek. Wszystkie pokoje są z łazienkami, tv-sat, wyposażone w stałe bezpłatne łącze bezprzewodowe. do dyspozycji gości jest parking albo garaż. Chcemy służyć Państwu, również naszym zapleczem konferencyjnym. oferujemy profesjonalną organizację i obsługę spotkań służbowych konferencji i szkoleń. Bogate wyposażenie audiowizualne, dostęp do internetu, wysoki poziom organizacyjny, sprawiają, że jest to niezwykle atrakcyjne miejsce do przeprowadzania spotkań biznesowych.

Przysmaki Włoch - kuchnia włoska i jej najsłynniejsze potrawy

Włoska kuchnia to poezja smaku, prostoty i zapachów. Pyszne makarony, które najlepiej smakują, gdy są przygotowywane al dente, świeże warzywa i zioła oraz kompozycje, dzięki którym można się rozpłynąć - to wszystko czeka tutaj tylko na odkrycie. Z Włoch pochodzi bardzo wiele potraw rozpoznawalnych na całym świecie, mieszkańcy tego kraju bowiem tradycje kulinarne cenią bardzo wysoko. Warto więc przyjechać do Italii nie tylko ze względu na jej malowniczość i cudowne zakątki, ale także dla niezapomnianych doznań smakowych.

Odpowiednie zioła tworzące kompozycję smaków

Z ziół dodawanych najczęściej do potraw można wymienić przede wszystkim bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn oraz estragon. Bardzo ważną rolę odgrywa tutaj również oliwa z oliwek, najlepiej przygotowywana przez miejscowych. Dodaje się ją niemal do wszystkiego, zarówno do smażenia jak i pieczenia oraz by podkreślić walory smakowe poszczególnych dań.

Śniadania, obiady i kolacje, czyli włoski czas świętowania

Na śniadania Włosi najczęściej przygotowują słodkie dania - tost posmarowany kremem orzechowym z herbatnikami - biscotti lub cornetto, czyli rogalik. Oczywiście obowiązkowo pije się do tego kawę. Obiad jest zazwyczaj dwudaniowy - zazwyczaj pierwszą potrawą jest makaron a drugą ryba lub mięso z ziemniakami i warzywami. Nie sposób wszak także zapomnieć o deserze, czyli o pysznym tiramisu lub lodach. Co ciekawe największym i najistotniejszym posiłkiem w Italii jest kolacja podawana około 20:00. To zupa lub makaron i oczywiście drugie danie - dość często jest to znana na całym świecie pizza.

Specjały Italii - czego warto spróbować będąc tu na wakacjach

Jeśli już mowa o włoskich specjałach (różne ciekawostki w tej kwestii są też na http://przysmakiwloch.pl) popularnych w wielu krajach to warto tu dodać także spaghetti, czyli danie na bazie makaronu z sosem oraz posypana pecorino lub parmezanem (albo inną odmianą sera). Równie znana jest lasagne, risotto czy ravioli. Ostatnie to oczywiście nadziewane pierożki - mięsem, warzywami, szpinakiem czy serem ricotta. Lasagne przygotowuje się z płatów makaronu i odpowiedniego nadzienia, a risotto to potrawa z podsmażanego ryżu, z parmezanem, masłem, jogurtem czy też śmietaną.
Będąc we Włoszech nie sposób także nie spróbować bruschetty - pieczonej grzance z oliwą i czosnkiem oraz pomidorami z bazylią czy szynki parmeńskiej. Na smakoszy czekają również tortellini, czyli malutkie pierożki nadziewane grzybami, serem czy mięsem, oczywiście polane pomidorowym sosem i posypane serem. Odpowiednikiem polskich kopytek zaś są gnocchi przyrządzane z ziemniaków, warzyw czy sera, rzecz jasna.
Z sałatek niezwykle smaczna jest caprese łącząca w sobie pomidory, mozzarellę, oliwę oraz bazylię, a z zup minestrone. Ta ostatnia gotowana jest z warzyw - głównie cukinii, marchwi, fasolki szparagowej, szpinaku i zielonego groszku.

To oczywiście tylko kilka propozycji smakowych, bowiem włoska kuchnia jest niezwykle różnorodna, a mieszkańcy Italii dużą wagę przywiązują do przygotowywania potraw oraz do tego, by składniki zawsze były świeże, pachnące i pyszne. Tworząc własne włoski dania warto także skorzystać z tej rady i rozsmakowywać się w tym, co pełne słońca, dojrzałe i po prostu smaczne.

Galeria zdjęć:

turystyka

wyprawy

urlop